بنر 468 در 60

فروشگاه فایل

فایل های قابل دانلود شامل جزوه، پاورپوینت،پرسشنامه،نرم افزار،نمونه سوالات،تحقیق

فروشگاه فایل

فایل های قابل دانلود شامل جزوه، پاورپوینت،پرسشنامه،نرم افزار،نمونه سوالات،تحقیق

فروشگاه فایل شامل جزوه، پاورپوینت، پرسشنامه، نرم افزار، نمونه سوالات، تحقیق.پس از پرداخت موفق لینک دانلود بطور خودکار در اختیار شما قرار می گیرد. موفق باشید.

۴۰ مطلب در خرداد ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

مقدمه

مساجد را می‌توان تجلی معماری ایرانی اسلامی دانست که نمایانگر خلاقیت و هنرمندی مهندسان خوش ذوق و نیاکانمان است. مسجد جامع شهرستان شوشتر نیز به عنوان یکی از دیدنی‌ترین مساجد تاریخی ایران شمرده می‌شود که در نوع خود بی‌نظیر است. این بنای باشکوه که به عنوان یکی از محبوب‌ترین دیدنی های شوشتر شناخته می‌شود، در اغلب اوقات مورد بازدید گردشگران تور خوزستان و حتی جهانگردان خارجی قرار می‌گیرد و با ابهت و شکوه خود، داستان‌های زیادی را برای بازدید کنندگان روایت می‌کند.

تاریخچه مسجد جامع شوشتر به 1200 سال قبل برمی‌گردد، زمانی که مردم این دیار دین اسلام را پذیرفتند و مسجدی باشکوه برای راز و نیاز خود با پروردگار ساختند. با توجه به روایات مختلفی که وجود دارد، تاریخچه مسجد جامع شوشتر به حوکن عباسی برمی‌گردد و ساخت آن در زمان امام حسن عسگری آغاز شد و پس از سال‌ها به پایان رسید.

این بنای مذهبی 2 محراب داخلی و خارجی را در خود جای داده که که در طول دوره‌های مختلف به مسجد اضافه شدند و اکنون 12 ستون در شمال بنا و 8 ستون نیز در جنوب مسجد دیده می‌شود که با ابهت جلوه می‌کنند و شما را به روزگاران دور شهر شوشتر می‌برند.

 

 

معماری مسجد جامع شوشتر

کتیبه‌های گچی و سنگی بهترین راه برای شناخت این آثار به جا مانده است. باید گفت که مسجد دارای کتیبه‌هایی بیشتری بوده‌است اما در تعمیرات دهه ۴۰، از بین رفتند. پس از پایان ساخت مسجد نام خلیفه اتمام کننده مسجد در سال ۴۴۵ هجری قمری بر بالای محراب داخلی مسجد به صورت گچ‌بری حک شده‌است. در قسمت راست منبر هم نوشته‌های به کوفی از جنس تخته بریده شده است.

در این میان باید اشاره کرد که همانطور که متوجه شدید ساخت مسجد در حدود ۱۹۱ سال به طول انجامیده است. سبک ساخت این مسجد خراسانی است و این سبک یکی از قدیمی‌ترین سبک‌های معماری مساجد ایران محسوب می‌شود. این مسجد در کنار مسجد جامع فهرج و مسجد و تاری‌خانه دامغان و مسجد جامع نائین در زمره چند مسجد قدیمی ساخته شده به این سبک است. در این سبک شبستانی است و ستون‌دار. در این مسجد در قسمت شمالی ۱۲ ردیف ستون و در جنوبش ۸ ستون، همگی به ارتفاع ۵ متر وجود دارند و قطر هر کدام چیزی در حدود ۱٫۵ متر است.

 

 

فهرست

چکیده

مقدمه

مسجد جامع شوشتر

مسجد جامع شوشتر

معماری و ساخت طولانی مسجد جامع شوشتر

منبر مسجد جامع شوشتر؛ قدیمی‌ترین منبر ایران

کتیبه‌ها

قدمت و جذابیت

دسترسی به مسجد جامع

تصویر پلان ها

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد جامع شوشتر

فرمت: pptx     

تعداد صفحات: 48 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد جامع شوشتر

  • ۰
  • ۰

مقدمه

مسجد جامع در معماری  به مسجدی می‌ گویند که در هر شهر برای اجتماع مردم توسط حاکمان تاسیس می‌شده و نمازهای گروهی مهم مانند نماز جمعه و نماز عید در آن اقامه می‌شوند، به همین علت در مقیاس بزرگتر ساخته می‌شوند. کارکرد این مساجد با قصد گردهمایی‌ها، مکان برپایی نمازجمعه و نماز عید فطر و قربان است. در ایران مسجد جامع را مسجد جمعه و مسجد آدینه هم می‌گفتند.  آنچه جالب به نظر می‌رسد این است که معمولا مساجد جامع بر روی بازمانده‌های آتشکده‌های زرتشتی ساخته شده‌اند.

مسجد جامع سمنان از آثار تاریخی باارزش و جاهای دیدنی سمنان است. این مسجد در طول زمان تغییرات بسیاری داشته است. بسیاری براین عقیده‌اند مسجد جامع سمنان در قرن نخست هجری و بر روی خرابه‌های آتشکده بنا شده است. مسجد جامع سمنان در طول تاریخ از لحاظ مذهبی، فرهنگی و اجتماعی از ارزش و اعتبار بالایی برخوردار بوده است. سبک معماری مسجد به گفته پیرنیا شیوه معماری آذری بنا شده است.

 

 

معرفی مسجد جامع سمنان

مسجد جامع سمنان بنایی بسیار کهن و باارزش در سمنان است. در طول زمان تغییرات و تحولات زیادی در این مسجد بوجود آمده است، اما هم اکنون در آن آثار دوران سلجوقی و تیموری دیده می‌شود. عقیده بر این است که این مسجد در قرن نخست هجری و بر روی خرابه‌های آتشکده بنا شده است. مسجد جامع سمنان در طول تاریخ از لحاظ مذهبی، فرهنگی و اجتماعی از ارزش و اعتبار زیادی برخوردار بوده است. سبک معماری مسجد جامع سمنان، به شیوه معماری آذری می باشد. 

 

 

تاریخچه ساخت مسجد

در کتاب مرات البلدان صنیع‌الدوله آمده است: در زمان خلافت حضرت علی بن ابیطالب (ع)، ایشان فرمودند از کوفه تا بخارا هزار و یک مسجد بنا کنند، در حکومت عبدالله بن عمر، ثروتمندان سمنان مسجد کنونی شهر را ساختند ولی این بنا دارای چندان شکوهی نبود. پس از آن بارها افراد زیادی بر بنای ابتدایی افزودند، برای مثال، گنبد باختری و شبستان شمالی را با مار خواجه‌وند، ابوسعید سمنانی و خواجه نظام‌الدین در دوران سلطنت سنجر سلجوقی ساختند و شبستان جنوبی را شیخ رکن‌الدین علاالدوله سمنانی در زمان وزارت ارغون خان بنا کرد و چون خرابی به وجود آمده بود، در زمان فتحعلی شاه، ذوالفقارخان به تجدید آن پرداخت.

 

 

معماری مسجد جامع سمنان

در ساخت مسجد جامع سمنان از معماری ایرانی استفاده شده است. این مسجد دارای یک مناری ( معروف به منار سلجوقی)‌ است که از جمله مناره‌های تاریخی محسوب می‌شود و در ضلع شمال شرقی مسجد، با ارتفاع ۲۰/۳۱ بنا شده است. این مناره از قسمت بام به ارتفاع ۲ متر توسط کتیبه‌ای با طرح و نقش زیبا از آجر و همچنین با خط زیبای کوفی تزئین شده است. در قسمت مرکزی این مناره یک محور چوبی قرار گرفته است که با حرکت درآمدن آن کل مناره به حرکت درمی‌آید. مسجد جامع سمنان دارای یک صحن بزرگ مستطیل شکل به اضلاع ۲۷ در ۲۵ متر است.

شبستان شمالی این مسجد دارای ۱۶ ستون مدور و قطور است که روی آ‌ن‌ها طاق‌های ضربی شکل بنا شده است. این شبستان دارای یک هشتی کوچک است که روی آن یک طاق گندمی شکل کم خیز با تزئینات معقلی بنا شده است. همچنین این هشتی به بازار حضرت راه پیدا می‌کند. شبستان جنوبی مسجد جامع، دارای ۱۶ ستون مدور در مرکز و ۸ ستون در کنار دیوار شرقی است که این ستون‌ها پایه‌های ۲۷ طاق شبستان را تشکیل می‌دهند.

درب ورودی قسمت جنوب شرقی در گوشه مسجد قرار گرفته است و به وسیله‌ی یک راهروی کوچک به یک هشتی بزرگ راه پیدا می‌کند. این هشتی بزرگ دارای یک حوض بزرگ، وضو خانه و سرویس بهداشتی است.

 

 

فهرست

مقدمه

معرفی مسجد جامع سمنان

تاریخچه ساخت مسجد

موقعیت جغرافیایی مسجد جامع سمنان

سیر تاریخی و فرهنگی مسجد جامع سمنان

معماری مسجد جامع سمنان

مشخصات مسجد

ایوان گنبد مقصوره

صحن مسجد

شبستان زمستانی

شبستان ابا حرب بختیار

شبستان جنوبی

شبستان شمالی

مناره مسجد جامع

ثبت ملی

تصویر پلان

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد جامع سمنان

فرمت: pptx

تعداد صفحات: 40 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد جامع سمنان

  • ۰
  • ۰

مقدمه

تبریز یکی از شهرهای بزرگ و ارزشمند استان آذربایجان شرقی محسوب می‌شود که علاوه بر مرکز این استان، به‌عنوان بزرگ‌ترین شهر منطقه‌ شمال غرب ایران، قطب اداری، بازرگانی، سیاسی، صنعتی، فرهنگی و نظامی این ناحیه نیز به شمار می‌آید. مسجد جامع تبریز، عمارتی کهن و متعلق به دوران حکومت سلجوقیان تا زمان فرمانروایی پادشاهان قاجار است.

 

 

معرفی مسجد جامع تبریز

در مورد قدمت و پیشینه‌ دقیق شهرستان تبریز، اختلاف نظرات و اظهارات بسیاری وجود دارد. نمی‌توان تاریخ اولیه‌ آن را به‌طور قطع بیان کرد. نخستین بار در کتیبه‌ای بازمانده از زمان حکومت سارگون دوم (از پادشاهان آشوریان و بنیانگذار سلسله‌ سارگون که در سال‌های ۷۰۵ تا ۷۴۵ قبل از میلاد مسیح زیسته است)، از شهر تبریز سخن به میان آمده است. در این کتیبه به نقل از سارگون دوم، تبریز به‌عنوان شهری بزرگ، آباد و بهره‌مند از باروی تو در تو، توصیف شده است. در این خطه از کشور نیز همانند بسیاری از مناطق دیگر، حضور آثار و عمارات تاریخی، بازگو کننده‌ فرهنگ، اصالت و هویت ایران زمین است که از علل تحسین و نکوهش کارشناسان تاریخی و باستان‌شناسان محسوب می‌شود.

 

 

تاریخچه‌ مسجد جامع تبریز

طبق اسناد تاریخی موجود، مورخان و باستان‌شناسان، زمان ساخت این بنای زیبا و باشکوه را به دوران حکومت پادشاهان سلجوقی (قرون پنجم تا ششم هجری) نسبت داده‌اند. متاسفانه به‌دلیل زمین‌لرزه‌ای که در سال ۱۱۹۳ هجری در شهرستان تبریز به وقوع پیوست، قسمت‌هایی از این اثر تاریخی از جمله چندین طاق آن، دچار تخریب و آسیب‌دیدگی شد. البته مدت زمانی پس از زلزله و مصادف با دوران آغازین پادشاهی قاجار، فردی به نام حسینقلی خان دنبلی که از حاکمان وقت این دیار به شمار می‌آمد، این مسجد کهن را مورد ترمیم و بازسازی قرار داده و مسجد کنونی را احداث کرده است.

 

 

معماری مسجد جامع تبریز

همانگونه که در بخش تاریخچه‌ مسجد بیان شد، نمی‌توان زمان دقیقی را برای احداث ساختمان اولیه‌ این عمارات ارزشمند تاریخی بیان کرد، طبق مطالعات کارشناسان معماری و نوشته‌ موجود از مورخین، به نظر می‌رسد که این مسجد در ابتدا نمازخانه‌ای به نام جامع تبریز بوده که در دوران مختلف و با همت و هنرمندی گذشتگان، تغییراتی جامع را به خود دیده است. اما در مورد معماری انجام شده در این بنای کهن، صبحت‌ها و نظرات کارشناسانه‌ جالب و قابل توجهی مطرح شده است که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

بر اساس اظهارات کارشناسان معماری، مسجد جامع تبریز در ابتدا به‌صورت مسجدی یک ایوانه احداث شده که به مرور زمان و با نظر و صلاحدید مسئولان آن دوره، به مسجدی دو ایوانه تغییر شکل داده است. بسیاری از باستان‌شناسان بر این باورند که سازندگان آن، سبک و اصول ساخت کاخ فیروزآباد را به‌عنوان الگوی احداث این مسجد در نظرگرفته و آن را بنا کرده‌اند.

 

 

فهرست

مقدمه

معرفی مسجد جامع تبریز

مسجد جامع تبریز کجاست؟

تاریخچه‌ مسجد جامع تبریز

معماری مسجد جامع تبریز

محراب مسجد جامع تبریز

گچبری های مسجد جامع تبریز

در نزدیکی مسجد جامع تبریز از چه جاهایی می توان دیدن کرد؟

تصویر پلان ها

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد جامع تبریز

فرمت: pptx

تعداد صفحات: 48 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد جامع تبریز

  • ۰
  • ۰

احمد جامی

قبر شیخ احمد جامی در تربت جام. قبر شیخ در هوای آزاد در جلوی ایوان مسجد قرار دارد. بر روی قبر نمادی سنگی به ارتفاع حدود دو متر با حکاکی‌های زیبا قرار داده شده‌است. روی قبر شیخ هیچ سنگی قرار داده نشده و تنها یک درخت پسته کاشته شده‌است.

شیخ الاسلام «احمد ابن ابوالحسن جامی نامقی ترشیزی» معروف به شیخ احمد جام (زاده ۴۴۰ - درگذشته ۵۳۶ هجری قمری) ملقب به «ابونصر احمد ژنده‌پیل» یا به‌طور خلاصه «ژنده‌پیل» از عارفان، صوفیان و شاعران قرن ششم و دوره سلجوقی بود.

زادگاه وی روستای نامق از شهرستان کوهسرخ بوده و مدفن وی در تربت جام می‌باشد. اگر چه عمر او تا ۲۲سالگی به بطالت و می‌خوارگی گذشت ولی در همین دوران بود که توبه کرد و دوازده سال در کوه‌های نامق کنج عزلت گزید. پس از آن به خطهٔ جام رفت و در کوه بزد ریاضت کشید و مسجد نور را که هنوز هم بنای آن همان‌جاست بنا نهاد. وی به مدت شش سال در آنجا به هدایت و راهنمایی مردم می‌پرداخت. سرانجام پس از هجده سال و در ۴۰سالگی برای ارشاد مردم به میان آنان آمد.

 

 

شناخت مجموعۀ شیخ احمد جام

آرامگاه شیخ ‌احمد جامی با قدمتی نزدیک به ۸۰۰ سال، در شهرستان تربت جام واقع در استان خراسان رضوی است. این بنا درون شهر است و مربوط به سدهٔ ۹ تا سدۀ ۱۲ ه‍.ق است. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ۱۷۴ به‌عنوان اثر ملی به ثبت رسیده است.

شیخ الاسلام «احمد ابن ابوالحسن جامی نامقی ترشیزی» یا شیخ احمد جام (۵۳۶-۴۴۰ ه.ق) معروف به «ابونصر احمد ژنده‌پیل» یا به اختصار «ژنده‌پیل» از عارفان و صوفیان بنام دورۀ سلجوقی بود. زادگاه او نامق از دیار ترشیز یا کاشمر فعلی بوده است.پس ازآن که شیخ الاسلام احمد در کنار خانقاهش روی در نقاب خاک کشید،‌ مریدانش که برخی حکمران و نیز زمامداران سیاسی بودند به خاطر ارادت شان بناهایی زیبا پیرامون مزارش بر پا کردند .

 

 

موقعیت تربت جام

آرامگاه شیخ احمد جام منور حضرت شیخ الاسلام احمدجام نزدیک به ایوان مرتفع مزار در فضای باز به صورت با شکوهی قرار دارد. محل آرامگاه با مصالح آجر و گچ به شیوه ای خاص از سطح محوطه بالا آمده و درخت کهنسالی به صورت خودرو با شاخه های فراوانش در میان قبر روییده است که زایرین تربت شیخ، اعتقاد خاصی به آن دارند.

 

 

آرامگاه شیخ احمد جام

منور حضرت شیخ الاسلام احمدجام نزدیک به ایوان مرتفع مزار در فضای باز به صورت با شکوهی قرار دارد. محل آرامگاه با مصالح آجر و گچ به شیوه ای خاص از سطح محوطه بالا آمده و درخت کهنسالی به صورت خودرو با شاخه های فراوانش در میان قبر روییده است که زایرین تربت شیخ، اعتقاد خاصی به آن دارند.

رویش درخت براین مزار کنایه ازجاودانگی یاد و خاطرۀ شخصیت مدفون و از کرامات و برکات اوست که دربارۀ آن روایت ها و داستانهای بسیاری نقل می کنند و حتی در بین اشعار و ترانه های محلی و بومی تربت جام این درخت پسته برای خود جایگاهی دارد.

 

 

فهرست

احمد جامی

شناخت مجموعۀ شیخ احمد جامی

موقعیت تربت جام

آرامگاه شیخ احمد جامی

سنگ مزارهای مجموعه

گنبد خانه

خانه مسجد قالی ها

فضای داخلی گنبد خانه  

مسجد عتیق

مسجد عتیق

ایوان

نمای ایوان و دیواره های ارسن محوطه

ایوان

گنبد فیروزشاهی

گنبد فیروزشاهی

مسجد زیرزمینی

محوطه درختکاری مقابل مزار

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد ارامگاه شیخ جامی

فرمت: pptx

تعداد صفحات: 50 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد ارامگاه شیخ جامی

  • ۰
  • ۰

مقدمه

اصفهان، پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی، جلوه‌ای از زیبایی هنر و معماری در ایران است که می‌توان مجموعه‌ای از بهترین هنرها را در آن دید. اصفهان علاوه‌بر بناهای تاریخی مانند خانه‌ها و پل‌ها و … بناهای تاریخی مذهبی زیادی در دلش جای داده که از موفق‌ترین و زیباترین نمونه‌های آن می‌توان به مساجد اشاره کرد. در شهر اصفهان مسجدهای زیادی وجود دارند‌ که از نظر تاریخی و زیبایی هنر و معماری مثال‌ زدنی‌ اند.

یکی از بزرگترین و مشهورترین این مساجد، مسجد سید اصفهان است که مورد توجه خاص گردشگران و توریست‌های این شهر قرار گرفته و از نظر قدمت تاریخی و معماری هنرمندانه قابل ارزشمند است. این مسجد که در دوران قاجار و زمان حکومت محمدشاه بنا شده‌است، همچنان پابرجاست و در شهر زیبای اصفهان خودنمایی می‌کند.

 

 

مسجد سید اصفهان

مسجد سید اصفهان از مساجد بزرگ و از بناهای تاریخی دوره قاجار در شهر اصفهان. این مسجد که به نام بنیان‌گذار آن سید محمدباقر شفتی شهرت دارد، در سال ۱۲۴۰ق در محله بیدآباد اصفهان بنا نهاده شد. مسجد دارای تزئینات و ویژگی‌های متعدد معماری در شبستان‌ها، گنبدها، محراب، ایوان، گلدسته، کتیبه‌ها و کاشی‌کاری‌ها است. چهار وقف‌نامه برای مسجد، بین سال‌های ۱۲۶۲ق تا ۱۲۷۳ق نگاشته شده و همه مکان‌های مسجد برای موارد خاص وقف شده است. مقبره سید شفتی و فرزندان او در این مسجد قرار دارد.

 

 

تاریخچه مسجد سید اصفهان

مسجد سید از بزرگترین و مشهورترین مساجد اصفهان است. زمین مسجد را فتحعلی خان اعتمادالدوله، وزیر شاه سلطان حسین، خریده بود که در آن مسجدی بنا کند؛ ولی در اثر هجوم افغان‌ها مقدور نگردید. تا آنکه در زمان فتحعلی شاه قاجار، حاج سید محمدباقر شفتی رشتی معروف به «حجت‌الاسلام» مطلق و «سید حجت‌الاسلام» مبادرت به این کار بزرگ نمود. بنای این مسجد در سال ۱۱۸۰ طرح‌ریزی شد و ساخت بنا در اواخر نیمه اول قرن سیزدهم هـ.ق. شروع و تا سال وفات مرحوم سید تنها کاشیکاری بنای جنوبی انجام شده بود.

چون عمر حجت الاسلام برای اتمام تزئینات آن کفایت نکرد، قسمتی از آن توسط فرزندش حاج سیداسدالله «سید ثانی» و قسمتی توسط نواده اش حاج سیدمحمدباقر ساخته شد ولی هنوز تزئینات قسمتهایی از آن همچنان ناتمام مانده است. با توجه به کتیبه‌های موجود در بنا، احداث ساختمان و تزئینات آن در حدود ۱۳۰سال به طول انجامیده است.

 

 

جزئیاتی دیگر از مسجد

این مسجد سه ایوان زیبا دارد که ایوان جنوبی آن، جلوی شبستان و زیر گنبد قرار گرفته است. ایوان‌های شرقی و غربی نیز در جلوی شبستان زمستانی قرار دارند. هر کدام از ایوان‌های مسجد سید اصفهان با هنرهای خاص دوره قاجار و ظرافت هنرمندانه استادکاران قاجاری تزیین شده است. در ایوان‌های مسجد سید اصفهان، حجره‌هایی برای طلاب علوم دینی ساخته شده که زیبایی و جلوه خاصی به ایوان‌های این مسجد بخشیده.

 

 

کتیبه‌ های مسجد سید اصفهان

در این مسجد، می‌توانید کتیبه‌های تاریخی و زیبایی را بر بالای سردرهای مسجد ببینید که هر کدام با ویژگی خاصی در جای خود قرار گرفته‌اند. سردر شمالی مسجد، جایگاه کتیبه‌ای به خط ثلث است که شامل آیاتی از قرآن می‌شود و زیبایی خیره کننده‌ای دارد.

بر بالای سردر جنوب غربی، کتیبه‌هایی به خط محمد باقر شیرازی وجود دارد که یکی از خوشنویسان بزرگ و معروف عصر قاجار بوده است. در قسمت شمال شرقی مسجد، که محل آرامگاه حجت‌الاسلام است، بر بالای ورودی بقعه، تاریخ فوت مرحوم حجت‌الاسلام با خط ثلث نگاشته شده است.

 

 

فهرست

مقدمه

مسجد سید اصفهان

تاریخچه

بانی و سازندگان بنا

بررسی ساختاری و معماری بنا

جزئیاتی دیگر از مسجد

کتیبه‌های مسجد سید اصفهان

تزیینات مسجد سید اصفهان

وقفنامه مسجد سید اصفهان

ویژگی‌ها

تصویر پلان ها

آلبوم

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد سید اصفهان

فرمت: pptx

تعداد صفحات: 49 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد سید اصفهان

  • ۰
  • ۰

مقدمه

جاذبه های تاریخی و مذهبی شهر اصفهان نقشی پر رنگ و اساسی را در گردشگری این شهر ایفا می کنند. انواع بناها و مساجد تاریخی که هر یک شاهکار زیبا از معماری ایرانی و اسلامی را به نمایش گذاشته اند. مسجد حکیم نیز یکی از پر بازدیدترین مساجد اصفهان است که در محله قدیمی باب الدشت واقع شده و تاریخچه ساخت آن به اواخر دوره حکومت صفویه بر می گردد.

 

 

مسجد حکیم

مسجد حکیم یکی از جاهای دیدنی اصفهان و از جمله مساجد تاریخی و چهار ایوانی این شهر است. این مسجد با نام مسجد جورجیر نیز شناخته می شود. نام مسجد برگرفته از بانی آن، فردی به نام حکیم محمد داوود طبیب ملقب به تقرب خان بوده که در آن زمان پزشک شاه عباس دوم و شاه صفی بوده است. جالب است بدانید مسجد حکیم در محل قرارگیری مسجد جوءجوء از قرن چهارم هجری در اصفهان، بنا شده است.

این مسجد در یکی از محله های قدیمی شهر به نام جوجیر قرار داشته به همین دلیل امروزه مسجد حکیم را با نام مسجد جوجیر نیز می شناسند. همچنین قدمت آن را بیش از هزار سال تخمین زده اند. ساخت بنای امروزی مسجد حکیم از 1067 آغاز شده و تا 1073 نیز به طول انجامیده است. این مسجد دو مرتبه، یک بار در دهه 30 شمسی و یک بار در دهه های اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی کشور مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.

 

 

معماران مسجد حکیم

بر اساس نوشته های تاریخی حک شده روی کتیبه های موجود، اسامی معماران این بنا محمدعلی بن استاد علی بیک بنا اصفهانی، میرزا محمد کاشی پز کاشی کار بنا و محمدرضا امامی و محمدباقر شیرازی از کتیبه نگاران و خوشنویسان معروف دوره صفوی می باشند.

 

 

تاریخچه مسجد حکیم اصفهان 

پیشینه ساخت مسجد حکیم اصفهان به دوران صفویه باز می‌گردد. وقتی وارد این مسجد می‌شوید زیبایی تزیینات و کاشی کاری‌های انجام شده اولین چیزی است که توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. مسجد حکیم اصفهان معماری بسیار هنرمندانه‌ای دارد که نشان دهنده مهارت معماران و هنرمندان دوران صفویه در اصفهان می‌باشد.

گفته می‌شود که ساخت این مسجد در سال ۱۰۶۷ شروع شد و تا سال ۱۰۷۳ ادامه پیدا کرد. در آن زمان شاه عباس دوم به عنوان پادشاه حکومت صفویه شناخته می‌شد. قرارگیری این مسجد در یکی از محلات قدیمی اصفهان که باب‌الدشت نام دارد باعث شده که در اطراف آن آثار تاریخی دیگری را نیز بتوانید ببینید. اسناد به جا مانده از زمان‌های قدیم نشان دهنده این هستند که مسجد حکیم اصفهان به دست حکیم داوود (پزشک سلطنتی شاه) و همسر او زینب بیگم بنا شده است.

 

 

بزرگان مدفون در مسجد

در جنوب‌غربی مسجد، مقبره‌ای معروف به مقبره سادات و مقابلِ درِ شرقی، مقبره محمد ابراهیم کلباسی، فقیه معروف قرن سیزدهم، وجود دارد که با مقرنس‌های گچ‌بری آراسته شده است. در گذشته در شمال مسجد، مقبره حکیم داود بوده است که امروزه در محل آن مغازه‌ای قرار دارد.

 

 

فهرست

مقدمه

مسجد حکیم

معماران مسجد حکیم

 موقعیت

تاریخچه مسجد حکیم اصفهان 

نام ها و دلایل نامگذاری

بنای مسجد حکیم

توصیف بنا

مساحت و قدمت

سردر ورودی‌ها

سردر شرقی

سردر غربی

سردر شمالی

اضلاع و ایوان‌ها

ضلع شمالی

ضلع جنوبی

ضلع شرقی و غربی

شبستان‌ها و محراب‌ها

حوض

ساعت‌های آفتابی

بزرگان مدفون در مسجد

تصویر پلان ها

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد حکیم اصفهان

فرمت: pptx

تعداد صفحات: 44 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد حکیم اصفهان

  • ۰
  • ۰

مسجد جمکران 

مسجد جمکران ، مسجدی منسوب به امام زمان(عج)، دوازدهمین امام شیعیان، در حاشیه شهر قم در ایران که گفته شده در قرن چهارم قمری به‌دستور وی ساخته شده است. بنا به گفته میرزا حسین نوری، محدث شیعه قرن چهاردهم، مسجد جمکران به دستور امام زمان(عج) و به‌دست شخصی به نام ابوالحسن از علمای قم بنا شده است. محدث نوری از دیداری سخن گفته است که حسن بن مثله جمکرانی با حضرت مهدی(عج) داشته و امام زمان(عج) دستور ساخت مسجد جمکران را داده است.

میرزا حسین نوری، سال وقوع این رخداد را ۳۷۳ یا ۳۹۳ق دانسته و نقل روایت مذکور را به کتاب مونس الحزین شیخ صدوق نسبت داده است. با این حال برخی از محققان در انتساب مسجد جمکران به امام زمان تردید کرده‌اند و به دلایلی استناد جسته‌اند؛ از جمله نام نبردن کتب رجالی شیعه از کتاب مذکور و اشاره نشدن به این ماجرا در دیگر آثار شیخ صدوق.

 

 

تاریخچه مسجد جمکران

ساخت این بنا به نقل محدث نوری به فردی به نام شیخ حسن بن مثله جمکرانی مربوط می‌شود، به گفته او که در بیداری با امام دوازدهم شیعیان، مهدی دیدار کرده‌است و حجت ابن الحسن دستور ساخت مسجد را به وی داده‌است.

در میان شیعیان بحث‌های زیادی در خصوص ملاقات با امام زمان مطرح است. عده‌ای با استناد به روایاتی، آن را در خواب ممکن می‌دانند. دریافت نامه از امام زمان پس از غیبت کبری نیز مورد قبول بسیاری از شیعیان است، آن‌چنان‌که نامه و توقیع رسیده به شیخ مفید -حدود یک قرن پس از غیبت کبری- از نظر شیعیان مورد تردید واقع نشده‌است.

 

 

مسجد قدیم جمکران

بر پایه حکایتی که میرزا حسین نوری نقل کرده، ساخت مسجد جمکران به قرن چهارم قمری برمی‌گردد. سید حسین مدرسی طباطبایی احتمال داده که مسجد جمکران همان مسجد خطّاب اسدی باشد که به گفته تاریخ قم در اوایل قرن دوم قمری در روستای جمکران ساخته شد. برخی دیگر از محققان، مسجد جمکران را غیر از مسجد مذکور دانسته‌ و بر پایه نقل محدث نوری، ساخت آن را در قرن چهارم می‌دانند.

با این حال، در منابع تاریخی، درباره مسجد جمکران اطلاعاتی وجود ندارد. تنها در کتاب خلاصة التواریخ، ضمن بیان وقایع سال ۹۸۶ق، در شرح حال میرغیاث الدین محمد میرمیران آمده است که او به هنگام توقف در روستای لَنجَرودِ قم، گاهی در مکانی که مَقامِ امام زمان خوانده شده، در جمکران اعتکاف می‌کرد. به گفته علی‌اصغر فقیهی، تاریخ‌پژوه معاصر، منظور او از آن مقام، مسجد جمکران بوده است.

 

 

فهرست

مَسجِد جَمْکَران

موقعیت و نامگذاری

انتساب به امام زمان(عج(

منابع ذکر ماجرا

تردیدها

اعمال عبادی مسجد جمکران

شب‌های چهارشنبه و مراسمات

تاریخچه مسجد جمکران

دور نمایی از مسجد جمکران در شب

دو روحانی در صحن مسجد

تصویری از مسجد قدیم جمکران

توسعه بنا در جمهوری اسلامی

ماکت طرح جامع مسجد جمکران

معماری و ساختمان

مسجد مقام

صحن اصلی

شبستان‌ها

چاه عریضه

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد جمکران

فرمت: pptx

تعداد صفحات: 52 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد جمکران

  • ۰
  • ۰

مقدمه

مسجد به عنوان مکانی مقدس برای عبادت بنا نهاده شده است. مسجد جامع بروجرد که یکی از بناهای مذهبی و با قدمتی دیرینه می باشد مکانی باشکوهِ فراوان برای عبادت و پرستش پروردگار است. مسجد جامع بروجرد در خیابان جعفری شهر بروجرد واقع شده است. مسجد جامع بروجرد یکی ازکهن ترین مساجد غرب ایران است. بخش قدیمی این بنا شبستان جنوبی و گنبد آن است که همانند چهارطاق های زمان ساسانیان می باشد. مسجد جامع بروجرد که با نام مسجد جمعه با گویش بروجردی مچد جمه jomma maččed نیز شناخته میشود، مسجدی تاریخی و از بناهای معماری سرشناس در شهر بروجرد است.

مسجد جامع بروجرد یکی از نخستین مسجدهای ساخته شده در ایران است که در قرن دوم تا سوم هجری در شهر بروجرد بنا نهاده شده است. این مسجد در یکی از محلههای تاریخی شهر نام دو دانگه واقع شده و به لحاظ معماری و قدمت، از بناهای منحصر به فرد استان لرستان و شهر بروجرد است.مسجد جامع بروجرد در اصل بر روی یک آتشکده بنا نهاده شده است. مسلمانان در بسیاری از شهرهای ایران ناگزیر از ساختمانهای پابرجا )یا نیمه ویرانی که بازسازی شده( برای نماز و نیایش پروردگار یکتا بهره گرفتند. مسجد جامع بروجرد آتشگاهی نیمه ویران بوده که به مسجد تبدیل شده است.

 

 

تاریخچه مسجد جامع بروجرد

مسجد جامع بروجرد در اصل بر روی یک آتشکده بنا نهاده شده‌است. مسلمانان در بسیاری از شهرهای ایران ناگزیر از ساختمان‌های پابرجا (یا نیمه ویرانی که بازسازی شده) برای نماز و نیایش پروردگار یکتا بهره گرفتند. مسجد جامع بروجرد آتشگاهی نیمه ویران بوده که به مسجد تبدیل شده‌است. بین سال‌های ۱۵۰ تا ۲۲۶ قمری و در زمان حکومت ابودلف بر غرب ایران، بنای مسجد جامع بروجرد با حضور وزیر وی با نام حمویه یا حموله بن علی بروجردی آغاز شد.

شبستان شمالی مسجد نیز اندکی دیرتر و در قرن چهارم ساخته شد. با توجه به تاریخ طولانی (دوازده قرن) این مسجد، آسیب‌های متعددی بر آن وارد شده و بارها مورد بازسازی قرار گرفته‌است. شواهد و کتیبه‌های گوناگون، از بازسازی مسجد جامع در دوره‌های سلجوقی، صفوی و قاجار خبر می‌دهند. محوطه‌سازی مسجد در قرون چهار و پنج هجری و نیز الحاقات و تعمیرات آن بر طبق کتیبه‌های موجود، در سال‌های ۱۰۲۲، ۱۰۶۹، ۱۰۹۲ و ۱۲۰۹ قمری صورت گرفته‌است.

متن فرمانی از شاه عباس دوم صفوی بر بالای ورودی غربی مورخ به ۱۰۲۲ هجری است. ماده تاریخ کتیبه‌ای منظوم بر منبر گنبدخانه سال ۱۰۶۹ را نشان می‌دهد. بر یکی از درهای مسجد که اکنون در محل اتصال شبستان غربی به گنبدخانه قرار دارد، تاریخ ۱۰۹۲ قمری دیده می‌شود. دو لوح سنگی در طرفین ایوان مسجد به تاریخ ۱۲۰۹ قمری است.

 

 

معماری مسجد جامع بروجرد

معماری مسجد جامع بروجرد منحصر بفرد و یکی از شاهکارهای تاریخی معماری ایران می‌باشد که هم ویژگی‌های معماری اسلامی و هم معماری باستانی ایران (معماری ساسانی) را در خود جای داده است. بخش قدیمی تر بنا، گنبدخانه آن است که در ضلع جنوبی قرار گرفته‌است و به اعتقاد مردم محلی و نیز بر اساس شواهد معماری، پیش از تبدیل این بنا به مسجد، آتشکده‌ای بزرگ بوده‌است. معماری این بخش، مشابه چارطاق‌های دوران ساسانی است.

مسجد دارای دو درب غربی و شرقی است که به صورت غیر مستقیم به صحن اصلی باز می‌شوند. در جنوب صحن، گنبد و ایوان اصلی مسجد که قدیمی‌ترین بخش آن است قرار دارد و در ضلع شمالی نیز شبستان مسجد با ارتفاعی کمتر از سایر بخش‌ها قرار گرفته که در تابستان فضای خنکی را ایجاد می‌کند. ایوان جنوبی دارای دو گلدسته است که بعدها به مجموعه افزوده شده‌است.

 

 

مختصری از تاریخ مسجد جامع بروجرد

یک دوره فترت در دوره ی ایلخانان ایجاد شد که علت آن مربوط حملاتی بود که توسط مغول صورت گرفت. در خصوص این حمله خسارات زیادی به مسجد جامع بروجرد وارد آمد و در دوره تیموری مجددا این مسجد مورد بازسازی قرار گرفت و احیا شد. این بخش ‌ها شامل تعمیر گنبد ریخته شده دوره قبل و احداث ایوان و شبستان‌های شرقی، غربی و شمالی است.

مسجد دارای کتیبه‌ های کوچک دیگری نیز هست که به زمان شاه عباس اول صفوی می‌ رسند. در ضلع شرقی مسجد جامع بروجرد آرامگاهی وجود دارد و همچنین یک وضوخانه در مجاورت مسجد نیز قرار گرفته است، این وضوخانه دارای یک ورودی بزرگ است که غریب خانه نام دارد. طبق کتیبه‌ها مسجد سه بار در دوره صفویه و یکبار نیز در سال ۱۲۰۹ قمری در دوره قاجار مرمت شده است که در این دوره علاوه بر تعمیرات و الحاقات دو مناره در طرفین ایوان نیز ساخته شده است.

 

 

فهرست

چکیده

مقدمه

تاریخچه

معماری

منبر مسجد

تخریب

مختصری از تاریخ مسجد جامع بروجرد

چهارطاقی چیست؟

مسجد جامع بروجرد در حال حاضر

تخمین قدمت مسجد جامع بروجرد به 12 قرن

منبر چوبی متعلق به سال 1068 هجری قمری

اقدامات مرمتی بر روی مسجد جامع بروجرد

آسیب‌دیدگی مسجد بر اثر جنگ عراق

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد جامع بروجرد

فرمت: pptx

تعداد صفحات: 47 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد جامع بروجرد

  • ۰
  • ۰

32 اسلاید، قابل ویرایش، شامل:

گروه طراحی
 مساحت
 موقعیت موزه کیوشا از کنگو کوما
معرفی پروژه 
ویژگی طراحی 
متریال موزه کیوشا از کنگو کوما
نورگیری
پلان موزه کیوشا از کنگو کوما
نماها
مقطع
سایت پلان
و...

مختصری از متن:

موزه کیوشو گیبون کان که مرکزی برای تعاملات هنری و فرهنگی است ، در مقابل ایستگاه کیوشو شینکانسن چیکوگو فنوگوایا به عنوان اولین "ایستگاه قطار در یک پارک" در ژاپن طراحی شده است. این ساختمان با طبیعت بزرگ پارک در منطقه Fukuoka احاطه شده است و رویدادهای مختلف مربوط به هنر ، فرهنگ ، تجربه و تبادل نظر درآن در طول سال برگزار می شود

در زیر چین های "سقف پراکنده" ، مرکز فرهنگی Geibunkan که با روستا چشم انداز خود هماهنگ است و واژگان اصلی معماری دهکده های سنتی منطقه را منعکس می کند. 

این محوطه فرهنگی شامل دو ساختمان پیوست است: یک غرفه چوبی که توسط Kengo Kuma نیز طراحی شده است و یک گالری بتونی سفید که توسط Hirokazu Suemitsu و Yoko Suemitsu ساخته شده است.

 

 

 

عنوان  : پاورپوینت تحلیل موزه کیوشا از کنگو کوما  

فرمت : ppt

تعداد صفحات : 32

پیش نمایش تمام صفحات پاورپوینت

  • ۰
  • ۰

مقدمه

مسجد جامع ارومیه یک یاز آثار تاریخی شاخص  ارومیه است که در بین خیابان اقبال و مجموعه بازار قدیمی محصور می باشد و در جنوب شرقی بافت تاریخی شهر واقع شده است. به علت عملیات نوسازی شهر چنان که از بقایای آثار باقی مانده مشهود است بیشتر مناطق تجاری محدوده مسجد غیر از بازار قدیمی فعلی تخریب و تبدیل به خیابان و مغازه های نوساز گردیده است مانند خیابان های عسگر آبادی، امام، مهاباد و اقبال که در این خیابان ها تعداد محدودی از اماکن قدیمی باقیمانده.

در حال حاضر مسجد با دو باب ورودی به راسته سنگتراشان و بازار عطاران که به صحن بزرگ آن منشعب می شود به بیرون راه دارد و از مهمترین عناصر بافت تاریخی بازار ارومیه به شمار می رود ، قدمت این مسجد به دوره سلجوقی می رسد که در تاریخ 15/09/1314 و به شماره 243  در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است .

 

 

موقعیت

مکان فعلی مسجد تقریباً در مرکز قسمت تجاری شهر محصور شده است، وساختمانهای متعدد قدیم، آن را احاطه کرده اند. مسجد جامع ارومیه در ضلع جنوبی بازار ارومیه در جوار خیابان اقبال واقع شده است. البته در سالهای اخیر به علت گسترش و نوسازی شهر و احداث خیابانهای متعدد در اطرف مجموعه، اتصال بافت قدیم در این قسمت از شهر به هم خورده است. اما، باید توجه داشت که عمده آثار قدیم باقی مانده شهر ارومیه در این نقطه قرار گرفته اند، که شامل مسجد جامع و مجموعه بازار ثبت شده می شود.

 

 

شبستان های مسجد جامع ارومیه

این قسمت، هسته اولیه وقدیمی ترین بخش مجموعه مسجد به حساب می آید.گنبد خوش ترکیب آن،از نظر تناسبات معماری، عظمت ،ارتفاع،عرض دهانه ،تقسیم بندی های نماهای خارجی، حجم فضای داخلی به ویژه با داشتن محراب گچ بری با ارزش وبسیار بزرگی از دوره ایلخانی وکتیبه خای متعدد به خط های :کوفی،نسخ وثلث ،بسیار مهم ودر خور توجه و بررسی است.

 

 

کتیبه های مسجد جامع ارومیه

شبستان شش طاق نما دارد .اطراف این طاق نما ها به وسیله اندود گچ کادر بندی شده است در داخل حاشیه نسبتا” باریکی بر روی قاب اطراف آنها ، کتیبه هایی به خط نسخ سفید بر زمینه مشکی نوشته شده، که اکثر آنها جدید است. در اطراف پنجره های نور گیر اطراف شبستان نیز بع از حاشیه سازی -که به تبعیت از شکل پنجره ها منظور شده کتیبه هایی به همان صورت نوشته شده است.

 

 

فهرست

مقدمه

معرفی مسجد

موقعیت

معرفی مشخصات مجموعه مسجد جامع

شبستان گنبد دارمربع شکل

جبهه داخلی شبستان گنبد دار

کتیبه های دور طاق نما ها وپنجره ها

کتیبه ساقه گنبد

کتیبه دور اتاق شبستان

کتیبه های محراب گچ بری شده

تصویر پلان

 

 

عنوان: پاورپوینت معماری مسجد جامع ارومیه

فرمت: pptx       

تعداد صفحات: 43 اسلاید

تصویر پیش نمایش اسلایدهای پاورپوینت

پاورپوینت معماری مسجد جامع ارومیه